Jesteś początkującym winiarzem i nie wiesz czym jest BLG wina, ani do czego jest ci to potrzebne? Słyszysz od znajomych, albo czytasz na forach coś o tajemniczym wskaźniku blg, skali lub tabeli Ballinga i nie wiesz jak to odczytywać? Tu się o tym dowiesz wszystkiego, co będzie ci potrzebne.

Czym jest blg wina?

BLG (lub niekiedy pisze się z małych blg) to fachowo ocena gęstości roztworu w skali Ballinga, gdzie 1 stopień blg to gęstość roztworu mierzona w 20 stopniach przy ciśnieniu 1013 hPa, gdzie w roztworze znajduje się 1% cukru, czyli 1 w litrze roztworu mamy 10 gram cukru.
Brzmi skomplikowanie? Po prostu zapamiętaj, że wskaźnik BLG określa zawartość cukru na litr.

Czym jest tabela Ballinga

Dzięki tabelce Ballinga możemy określić jaka w danym roztworze jest zawartość alkoholu. Prezentuje bowiem dane dotyczące przerobienia cukru na alkohol. Tak więc jeden stopień blg to 10 gramów cukru w 1 litrze soku, czyli moszczu z którego produkuje się wino, i odpowiada 0% zawartości alkoholu.
Lub inny przykład, jeśli w moszczu zawarty jest 21 stopni blg cukru, to możliwość przerobowa go na alkohol wynosi 10%.
Jak wygląda tabela Ballinga? W uproszczony sposób prezentuje się następująco.

Zawartość cukru [BLG], a Stężenie alkoholu [%]
1 – 0,0
2 – 0,1
3 – 0,5
4 – 1,0
5 – 1,5
6 – 1,9
7 – 2,5
8 – 3,1
9 – 3,5
10 – 3,9
11 – 4,5
12 – 5,2
13 – 5,7
14 – 6,2
15 – 6,7
16 – 7,3
17 – 7,8
18 – 8,3
19 – 8,8
20 – 9,6
21 – 10,0
22 – 10,4
23 – 11,2
24 – 11,8
25 – 12,5
26 – 12,9
27 – 13,3
28 – 14,1
29 – 14,7
30 – 15,5
31 – 16,0
32 -16,5
33 – 17,0
34 – 17,6
35 – 18,2

Jak w praktyce wykorzystać blg?

Przyjmuje się że na każdy 1% alkoholu w trunku trzeba 17 gramów cukru, a przynajmniej w kwestii win. Dzięki temu wiele osób w prosty sposób określa ile potrzebuje cukru.
Dla przykładu robimy 10 litrów 18% mocnego wina. Skoro na każdy procent wina potrzeba 17 gramów cukru to wychodzi obliczenie : 17*10*18=3060 czyli 3,06 kilograma cukru.
Niby wszystko jasne, ale jest jedno pytanie – co z cukrem znajdującym się w soku owocowym, z którego robimy wino? Oczywiście, jeśli robimy wino ryżowe lub z owoców o niskiej zawartości cukru ten sposób będzie w miarę wiarygodny.
Ale przy słodkich owocach lepiej posłużyć się właśnie blg. Wystarczy zmierzyć ilość cukru w moszczu z którego robimy wino i przy pomocy wskaźnika blg określić ile alkoholu wyjdzie ze sfermentowanego cukru z owoców, po czym określić ile cukru trzeba dodać.
Przy czym kilogram cukru po przetworzeniu daje 600 ml alkoholu.