Bardzo ważnym elementem, na który trzeba zwracać uwagę przy hodowaniu zwierząt, jest ich odpowiednie żywienie. Karma musi zapewniać wszystko, co niezbędne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania. Ważne jest to również z punktu widzenia produktywności. Zwierzęta dobrze karmione dadzą lepszej jakości produkt końcowy, natomiast te karmione złą karmą dadzą go mniej i jeszcze jego jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia.

Czy kukurydza kiszona jest dobra do karmienia zwierząt?

Jest to jak najbardziej produkt dobrej jakości, który można podawać bez obaw jako karmę. Zawiera wartościowe składniki odżywcze oraz niezbędne minerały, aminokwasy i witaminy do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania zwierząt. W dodatku ma wysoką wartość energetyczną, której zwierzęta szczególnie o intensywnym rozwoju tak bardzo potrzebują.

Kukurydza na kiszonkę

Dobrze jest dobrać do kiszenia odpowiednie odmiany kukurydzy, dlatego warto zwrócić uwagę na takie elementy jak:

  • długość okresu wegetacji,
  • gęstość siewu,
  • typ uziarnienia,
  • nawożenie.

Na te czynniki rolnik ma bezpośredni wpływ na czynniki pogodowe, które mogą być sprzyjające, ale nie muszą już niestety nie.

Jak wygląda proces kiszenia kukurydzy?

Dobór odpowiedniego ziarna kukurydzy to pierwszy krok, potem należy przejść już do samego procesu kiszenia. Sam proces to nic innego jak zakwaszanie masy roślinnej kwasem mlekowym, który jest wytwarzany przez bakterię w warunkach beztlenowych. Nie można powiedzieć, żeby był to proces skomplikowany, ale na pewno trzeba go wykonywać uważnie, aby zrobić wszystko prawidłowo, bo nawet drobny błąd może być w końcowym efekcie kosztowny. Rozwojowi bakterii oraz fermentacji mlekowej sprzyja kilka czynników takich jak: odpowiednia czystość, wysoka zawartość cukru, dobre rozdrobnienie materiału oraz wilgotność. Bardzo ważnym elementem jest szybkie i dobre ubicie, a następnie okrycie, aby nie było dostępu powietrza, które jest czynnikiem wysoce szkodzącym i może doprowadzić do obniżenia jakości, a nawet całkowitego zepsucia. Warto również wiedzieć, kiedy zbierać kukurydzę do kiszenia. Najlepszym momentem będzie osiągnięcie przez ziarno dojrzałości woskowej lub woskowo-szklistej, gdy zawartość suchej masy wynosi około 30-35%. To jedynie zalecenia, a każdy hodowca sam uzna, kiedy jest najlepszy czas na zbiory.

Jak poznać dobrze zakiszoną kukurydze?

Można ją poznać głównie po dwóch czynnikach wyglądzie oraz charakterystycznym zapachu. Wygląd dobrze zakiszonego ziarna powinien być bardzo zbliżony do materiału wyjściowego przed kiszeniem, wyczuwalny zapach powinien być aromatyczny, chlebowy, lekko kwaskowy, jednak nie za bardzo intensywny, czy wręcz drażniący. Jeżeli te cechy są zachowane, to wiadomo, że cały proces kiszenia przebiegł pomyślnie, a karma jest wysokiej jakości i można nią karmić zwierzęta. Kukurydza kiszona to wysokiej jakości karma, która jest chętnie używana do karmienia. Patrząc na jej właściwości, jest to dobry wybór.