Teoretycznie każdy z nas wie, czym jest chleb. Codziennie jemy go jako kanapki, tosty, grzanki, do zupy, czy przegryzamy nim inne dania. Jednak czasami można z tym wypiekiem poeksperymentować. I nie chodzi tylko o wypiekanie w domu domowego chleba, który smakuje całkiem inaczej. Chodzi o taki eksperyment jak na przykład chleb czekoladowy niecodzienny deser.
Do przygotowania dwóch chlebów czekoladowych potrzebujemy :
- 15 gram świeżych drożdży,
- 4 i pół filiżanki mąki,
- ½ filiżanki cukru,
- ⅓ filiżanki kakao,
- dwie łyżeczki soli,
- jednej filiżanki drobno posiekanej ciemnej czekolady,
- jednego jajka roztrzepanego z łyżką wody.
Przygotowanie
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy ⅓ filiżanki ciepłej wody i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem, kakao i solą. Dolewamy do drożdży resztę wody ciepłej. Mieszamy i całość przelewamy do mąki. Dokładnie mieszamy i dodajemy czekoladę. Znów mieszamy.
Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Powinniśmy je wyrabiać co najmniej 10 minut.
Smarujemy miskę olejem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie znów wykładamy ciasto na blat. Dzielimy na dwie części, wałkujemy i formułujemy w dwa bochenki. Wykładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie folią i odstawiamy na godzinę. Pamiętać należy jednak o tym, by po pół godzinie posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z wodą.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Chleb pieczemy w takiej temperaturze przez 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy ściereczką i czekamy aż ostygnie.
Dodatki
Chleb czekolady to niecodzienny deser. Jak więc go podawać i z czym jeść? Pasuje do niego serek kremowy albo mascarpone. Możemy go podawać z dżemami owocowymi.
Niektórzy dla przełamania smaku podają go też ze słoną gorgonzolą lub po prostu jedzą z masłem.
Najnowsze komentarze