Właściwości zdrowotne aloesu znane są już od starożytności. Aloes kojąco działa na skórę zarówno w przypadku zmian trądzikowych, jak i cellulitu, czy rozstępów. Aloes do jedzenia może być stosowany do past na kanapki, czy sałatek. Aoles jest łatwy w uprawie i można go hodować w doniczce w swojej kuchni. Należy wybierać dolne, dojrzałe liście aloesu, a także pozbyć się żółtawego soku, który jest toksyczny. Półprzezroczysty miąższ można wydobyć łyżeczką i dodawać do potraw.
Należy jednak pamiętać o tych podstawowych zasadach, które zapewnią nam właściwości lecznicze aloesu a nie to, że nam zaszkodzi. Aloes do picia także jest niezwykle popularny, można go dodawać do koktajli i taki ożywczy napój spożywać w codziennej diecie. Na półkach sklepowych można zobaczyć także sok z aloesu, którego cena jak na właściwości lecznicze jest dosyć przystępna. Jednak rozpiętość cenowa jest dość duża i waha się od ok. 50 do nawet ponad 100 zł za litr. Aloes poza właściwościami odżywczymi na skórę może także zmniejszać poziom cukru we krwi, łagodzić stany zapalne jelit i wzmacniać odporność, łagodzić infekcje dróg moczowych, czy też hemoroidy, wspomagać w leczeniu gardła i wielu innych dolegliwościach. Aloes jest skarbnicą witamin i mikroelementów i warto z niego skorzystać w codziennej diecie.
Najnowsze komentarze