Według upodobań na soki świeżo wyciskane przepisy mogą różnić się składnikami, jednak łączy je występowanie warzyw i owoców, które naturalnie nadają słodycz napojowi, jak i też są sposobem, by dostarczyć sobie w przyjemny sposób mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dla małego i dużego

Czasami trudno jest przekonać dzieci – niekiedy również dorosłych – do spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia. Z pomocą może przyjść wtedy przygotowanie własnego świeżego soku oraz danie przykładu, iż jedna szklanka już wpłynie korzystnie na poprawę działania całego organizmu.

W zależności od tego, po jaki owoc lub warzywo się sięgnie, jest się w stanie wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia skóry, zadziałać przeciwzapalnie czy przeciwnowotworowe, profilaktycznie ustrzec się wielu chorób, a nawet schudnąć – a to za sprawą błonnika pokarmowego, który występuje w tej zdrowej grupie produktów spożywczych.

Poniżej zaprezentowano przepisy na dwa soki, które wyjdą człowiekowi na zdrowie!

Smaczny sok z buraka, jabłka, marchwi i selera

Dzięki zawartościom przeciwutleniaczy ten sok pozwoli na zachowanie młodego wyglądu, jak i pomoże uchronić się przed ryzykiem zachorowania na nowotwór.

Składniki:

  • 2 buraki czerwone
  • 2 jabłka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki

Wykonanie

Buraki i marchewki obrać, jabłka i seler umyć, wszystkie składniki pokroić.
Wrzucić do sokowirówki i przygotować sok.
Podawać i spożywać zaraz po przygotowaniu.
Jeżeli sok wydaje się za mało słodki, można dodać jeszcze jedno jabłko.

Sok z gruszki i szpinaku

Kiedy trwa sezon i owoce są najsmaczniejsze, warto sięgnąć po nie i przygotować więcej soku.

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 garść szpinaku

Wykonanie

Gruszki i szpinak umyć.
Gruszki pokroić na ćwiartki i pozbyć się gniazd nasiennych.
Gruszki i szpinak wrzucać na przemian do sokowirówki.
Sok spożywać zaraz po przygotowaniu.
Z takiej ilości składników powinno wyjść około 400 mililitrów soku.