Śmietana to pojęcie, pod którym kryje się aż kilka produktów o różnorodnym zastosowaniu. Wiedza na temat właściwości śmietany pozwala na jej optymalne wykorzystanie w przepisach, uniknięcie ważenia się masy pod wpływem temperatury czy bezproblemowe ubijanie jej na gęstą bitą śmietanę. Co należy wiedzieć o śmietanie?
Rodzaje śmietany
Śmietanka o zawartości tłuszczu 9% świetnie sprawdzi się do zabielania kawy czy do mlecznych koktajli. Jej rzadka konsystencja sprawia, że w napojach nie tworzą się grudki, a całość łatwo ze sobą wymieszać. Z kolei śmietana o takiej samej zawartości tłuszczu to alternatywna wersja zwykłej, kwaśnej śmietany dla tych, którzy liczą kalorie albo na co dzień dbają o linię. Śmietana 12% charakteryzuje się kwaśnym smakiem i konsystencją, która umożliwia łatwe mieszanie jej z sałatą. Może więc wraz z przyprawami stanowić idealny dressing do sałatek ze świeżych warzyw. Najpowszechniejszą śmietaną w każdej kuchni jest popularna „osiemnastka”, a więc wersja doskonale nadająca się do zabielania zup różnego rodzaju i lżejszych sosów. Tuż za nią w szeregu stoi śmietana 22%, wybierana do zagęszczania ciężkich, gęstych sosów, a dalej tak zwane kremówki – śmietany 30% oraz 32% nadające się do deserów.
Śmietana gęsta
Do gęstych śmietan zaliczamy tę o zawartości tłuszczu 12% oraz 18%. Obie mają zbitą konsystencję i intensywny smak, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w wielu potrawach. „Osiemnastka” przypomina nieco krem, ale wymieszana w zupie łatwo miesza się z innymi składnikami i rozjaśnia wywar. Z kolei „dwunastka” w sałatach nie traci swojej puszystej konsystencji. Jeśli zaś zależny nam na bitej śmietanie, do tego najlepiej nadają się śmietana o zawartości tłuszczu na poziomie 30 oraz 32 %. Tak zwane kremówki wystarczy miksować kilka minut z odrobiną cukru, aby uzyskać sztywny krem, który świetnie nadaje się do deserów i ciast. Można nim dekorować pucharki lodowe i owocowe, a także nakładać go na gofry z jagodami czy truskawkami.





Najnowsze komentarze